Zo maak je een verleidelijke menukaart die meer verkoopt met minder personeel
3 april 2025
Laatste update: 27 april 2025
Voor alle horeca-ondernemers is de menukaart essentieel. De menukaart is je beste medewerker. Het is: gastvrij, een vertegenwoordiger van je concept en verleidt je gasten. Vanuit deze gedachte ontwerpen wij succesvolle menukaarten voor onze opdrachtgevers.
1. Vertel je eigen verhaal
Wat is jouw concept? Blijf dicht bij jezelf en je passie. Je gasten gaan goed op jouw oprechtheid.
Daarnaast laten zij zich graag (ver)leiden. Maak van je kaart daarom een vertegenwoordiger van je concept.
Enkele bekende uitingen afhankelijk van je concept:
• een ‘chefs choice’
• een daghap
• een bargerecht
• een […] experience
• een wandeling door de kaart
• één menu
• streekproducten met uniek verhaal
2. Maak je menukaart overzichtelijk
Zet je beste gerechten op de juiste plek. Je gasten zijn geneigd om het eerste of laatste gerecht uit een lijst te kiezen. Maak hier gebruik van. Zet hier de gerechten die je het liefst verkoopt.
- Gebruik korte en duidelijke omschrijvingen.
- Laat eurotekens (€) weg, dat maakt mensen minder prijsbewust.
- Zet populaire gerechten in een kader of markeer ze.
- Toon allergenen, zodat gasten snel kunnen zien wat ze kunnen eten.
3. Speel in op trends zoals lokaal en vega
4. Zorg voor een schone menukaart
5. Gebruik een aparte dessertkaart
Bonustip:
> Woorden die je gerechten beter verkopen <
1. Smaak & textuur
Deze woorden helpen gasten om zich de smaak en het mondgevoel van een gerecht voor te stellen.
• Romig
• Krokant
• Smeuïg
• Fluweelzacht
• Vol van smaak
• Smeltzacht
• Hartig
• Fris
• Pittig
• Zoet
• Ziltig
• Zacht gegaard
• Geroosterd
• Licht pittig
• Boterzacht
• Kruidig
• Sappig
• Mals
• Luchtig
• Zilt & zoet
2. Versheid & kwaliteit
Benadruk hoe vers en puur je ingrediënten zijn om gasten te overtuigen.
• Huisgemaakt
• Ambachtelijk
• Dagvers
• Lokaal ingekocht
• Seizoensgebonden
• Pure ingrediënten
• Vers van het land
• Biologisch
• Onbewerkt
• Rechtstreeks van de boer
• Met liefde bereid
• Volledig natuurlijk
3. Bijzondere bereidingswijzen
Gerechten klinken nog specialer als je vertelt hoe ze bereid zijn.
• Langzaam gegaard
• Op open vuur bereid
• Houtgerookt
• Sous-vide gegaard
• Met de hand gerold
• In de oven gebakken
• Gegrild op lavasteen
• Gekarameliseerd
• Licht geflambeerd
• Perfect gebalanceerd
• Traditioneel bereid
4. Beleving & luxe
Deze woorden geven een gevoel van exclusiviteit en genot.
• Chef’s special
• Exclusief
• Signature dish
• Verrassend
• Sensationeel
• Delicaat
• Elegant
• Luxe
• Verrukkelijk
• Tempting (verleidelijk)
• Een ware smaaksensatie
• Onweerstaanbaar
• Koninklijk
5. Gezondheid & lichtheid
Deze woorden zijn perfect voor lichte, gezonde of voedzame gerechten.
• Eiwitrijk
• Voedzaam
• Evenwichtig
• Licht verteerbaar
• Rijk aan vezels
• Glutenvrij
• Vegan-friendly
• Gezond & lekker
• Vol met vitamines
• Natuurlijke energieboost
Wil je ook een menukaart die zichzelf verkoopt? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek!
WonderStudio
Kloosterlaan 53
5235 BB ’s-Hertogenbosch
Nederland
KvK: 172 03 769
Vivian Hessels-Kwee
+31 (0)6 45 766 424
vivian@wonderstudio.nl
Jeremie Cornelissen
+31 (0)6 18 475 995
jeremie@wonderstudio.nl

Fotografie: Pleun van den Bijgaart